Snus-biverkningar och abstinens

Vad händer i kroppen när man slutar snusa? Resan mot ett snusfritt liv kan kan bli rätt kämpig om man inte håller koll på de biverkningar som kommer när man slutar med nikotin. Därför är det viktigt att du uppmärksammar och lär dig tyda kroppens signaler. För att undvika att falla tillbaka mot gamla vanor ska du redan från början vara redo för de bieffekter man får av att sluta snusa. Läs också våra tips att sluta med snus för att få lite hjälp på traven.

Nikotinabstinens

Det första som händer när du slutar med snus är att du blir fysiskt påverkad av det. Du kan känna yrsel, få huvudvärk och vara allmänt irriterad. Fenomenet kallas för nikotinabstinens. Kroppen är van att bli tillgodosedd de beroendeframkallande ämnen som finns i snuset. Det är därför svårt att helt plötsligt acceptera att man inte längre kan känna av det rus som nikotin bidragit till.

Tänk därför på att:

  • Nikotinabstinens är värst de första 3 dagarna när du slutar snusa
  • Yrseln beror på sjunkande blodtryck. Se till att få i dig extra vatten, salt och socker
  • Nikotinabstinensen kan påverka smak- och luktsinne i ca 2 dagar

Genom att hålla koll på hur länge nikotinabstinensen varar kan du rusta dig med extra tålamod. Det känns oftast lättare när man vet att nikotinabstinensen går över och att det finns en tydlig tidslinje att förvänta sig för den som precis slutat snusa.

Huvudvärk av att sluta snusa

Ihållande huvudvärk är ett av de symptom som kommer när man slutar med nikotin. Detta är något som de flesta upplever i början av sin avvänjning. Även när nikotinabstinensen lättar efter de första dagarna kan huvudvärken stanna kvar ett tag till. Det är inte sällan man känner sig lättirriterad, arg och ledsen. Ibland tar känslorna överstyr vilket kan liknas vid en hormonell obalans.

Tänk därför på att:

  • Huvudvärken till följd av nikotinavväjning är som värst under ca en veckas tid
  • Det finns hjälpmedel mot huvudvärk. Lätt massage som ger avslappning på nack – och axelmuskler kan lindra huvudvärken
  • Om huvudvärken inte blir bättre – ta receptfria värktabletter med acetylsalicylsyra, paracetamol eller ibuprofen

Magproblem när man slutar snusa

Vanan att snusa har hängt med många människor i ett flertal år. Kanske upplever du att snus varit det enda fungerande alternativ för att få i gång din mage. Därför kan det bli oroväckande att inte ha tillgång till snus och riskera drabbas av förstoppning. En av bieffekterna av att sluta med snus är just magproblem som ger dåsig, uppblåst mage och en känsla av att vara konstant svullen under dagen.

Tänk därför på att:

  • Magproblem kommer oftast några dagar efter att du slutat snusa
  • Det tar ca 2–3 veckor att stabilisera blodsockret. Det mildrar då även magont
  • Håll jämna matintag för att underlätta för kroppen att hantera nikotinavvänjning

Nikotinsug efter en längre tid utan snus

När man gått igenom den värsta perioden av nikotinavvänjning med huvudvärk, magont, yrsel och andra biverkningar känner många en viss lättnad. Nikotinabstinensen är inte lika påtaglig som i början när man precis slutat med snus. Var dock beredd på krisperioden som infaller efter ca 40 dagars tid. Då är det inte ovanligt att återigen börja känna ett starkt nikotinsug. Du kanske upplever att motivationen börjar svacka och det blir svårare att hålla humöret uppe.

Tänk därför på att:

  • Nikotinsuget kommer med jämna mellanrum. Håll koll på situationer som utlöser det
  • Krisperioden varar i ca 1–2 veckors tid. Efter det blir det lättare att hantera suget
  • Magnesiumtillskott hjälper mot både depression och nedstämdhet. Ta gärna det om nikotinsuget påverkar ditt psykiska mående

Viktuppgång när man slutar snusa

De flesta som slutar snusa upplever att man får ökad aptit. Ämnesomsättningen kan minska samtidigt som man känner ett extremt sötsug. Som resultat får man några extra kilon på kroppen. Du kanske var en sådan som ersatte efterrätt med snus, vad ska man då göra nu när man slutat snusa? Du behöver vara beredd på en förändring – såväl psykisk som kroppslig. Nikotinavvänjning är en påfrestande process, var därför extra lyhörd mot din kropp.

Tänk därför på att:

  • Att bli helt snusfri tar ca 1 år. Fokusera på små steg och förändring som sker dagligen
  • Man måste inte gå upp i vikt. Att sluta snusa är ett hälsosamt val, inte ett tvång
  • För en dagbok. Vilka biverkningar av nikotinavvänjning upplever du är svåra att hantera. Hur har du hanterat nikotinabstinens?

Utan snus - depression

Många som slutar snusa upplever en stark känsla av nedstämdhet. Detta är vanligast den första nikotinfria veckan. Du kan också känna dig ledsen och förvirrad. Det är alltså helt okej att vara distraherad ett tag. Berätta gärna för din omgivning vad du går igenom och var ärlig med hur det känns under perioden med nikotinavvänjning. Symptom som ångest och depression kan kopplas till nikotinabstinens men går alltså över efter några veckor.

Tänk därför på att:

  • Försök att avvänja kroppen från snus genom att trappa ned i stället för att sluta abrupt med nikotinet
  • Känslorna av nedstämdhet och ångest går oftast över några veckor efter att man slutat snusa

Du är inte ensam med din depression när du slutat snusa. Du kan få professionell hjälp av utbildad personal på din närmaste vårdcentral eller Sluta-röka-linjen på 020-84 00 00 för att få hjälp helt kostnadsfritt.