9 tips på att sluta snusa
Trappa ned
I stället för att helt sluta med snus kan du börja minska på portionsstorlek och ta snus vid enstaka tillfällen. För att slippa drabbas av sådant som nikotinabstinens, yrsel och huvudvärk är det viktigt att man inte slutar tvärt. Du kan hålla koll på ditt snusintag genom att exempelvis schemalägga när du ska ta fram snusdosan. Du kan också göra små noteringar i din kalender varje gång du får i dig nikotinet.
Byt ut snus mot annat
För att undvika eller åtminstone mildra biverkningar kan man på förhand välja smarta alternativ, så som nikotin- och tobaksfritt snus. Du kan också testa tuggummi med mentol-smak varje gång du drabbas av ett sug, lägg det under läppen och se om det fungerar en stund. Man kan också prova att snusa ingefära – ett hälsosamt alternativ till vanligt snus. Det viktigaste är att inte falla för suget som kan kännas överväldigande i början!
Undvik situationer som förknippas med snus
Ställ dig själv frågan vid vilka tillfällen du blir extra sugen på nikotin. Kanske förknippar du snus med väntan på tåget eller som något man tar under lunchrasten. Oftast blir avvänjningen mindre smärtsam om man på förhand vet vad som triggar i gång suget. Sysselsätt dig med det som behåller din uppmärksamhet under en längre tid. Planera tiden och skriv gärna ned vilka saker du ska göra när nikotinsuget börjar smyga sig fram.
Det tar tid att sluta snusa
Att bli av med en vana tar oftast tid. Det kan tyckas som att man aldrig blir av med de besvär som kan uppstå i samband med det. Men behåll lugnet, snart är du framme vid målet! Försök att se på avvänjningen som en process med en start – och en slutpunkt. Bestäm dig för när du ska vara helt fri från snus, var noga med ett datum och pusha dig själv.
Ge dig själv små belöningar
Försök att se din resa mot ett nikotinfritt liv som en liten tävling. Se över och uppmärksamma dina framsteg genom små belöningar. Det kan handla om enkla saker som en god fika tillsammans med en kompis eller ett extra avsnitt av din favoritserie. Glöm inte att hålla det på en jämn nivå så som en gång i veckan/månaden. Du håller motivationen uppe genom att se direkta vinster med att sluta snusa.
Ta lärdom av andras erfarenhet
Det finns säkert någon i din omgivning som precis som du kämpat med att sluta röka eller snusa. Prata med personen och se om det finns något som du kan lära dig av dennes erfarenhet. Våga också berätta om det du går igenom och dela med dig av dina upplevelser. På så sätt kommer det inte kännas lika ensamt att genomföra en större förändring mot hälsosammare livsstil.
Smarta hjälpmedel
Om du vill känna dig mer motiverad till att bli nikotinfri kan du testa några av de smarta hjälpmedel som finns på marknaden. Nikotinavväjning handlar till en stor del om det som händer i ditt psyke. Därför kan det hjälpa att stärka sitt medvetande genom att till exempel få handfasta tips om sitt inre. Vårt tips är boken ”Sluta snusa – snusfri på en timme” – som innehåller strategier för att sluta snusa. Vi har också skapat en lista med smarta sluta-snusa-appar som hjälper dig hålla koll på din nikotinkonsumtion.
Skapa en reservplan
För att sluta snusa behöver du givetvis lita på din egen styrka. Det finns mycket du kan vinna på att sluta med nikotin redan idag. Däremot är det bra om man redan på förhand skapar en reservplan för det man ska göra om nikotinsuget tar över och du faller tillbaka till gamla snusvanor. Var ärlig och försök att inte döma dig själv för hårt. Skriv en lista på alla fördelar med att sluta snusa som du tycker är de mest viktiga. Titta ofta på listan för att hålla motivationen uppe!
Stöd och hjälp att få på vägen
Även om du känner dig tillräckligt motiverad för att sluta snusa kan det finnas tillfällen när du behöver extra hjälp med avvänjning. Du kan vända dig till din närmaste vårdcentral för att få råd av specialutbildad personal. Dessutom kan man ringa Sluta-röka-linjen på 020-84 00 00 för att få hjälp helt kostnadsfritt.